Bedrijfsadviseur proev-abonnement

Hoe maak je je bedrijf verkoopklaar…

Het klaarmaken van je bedrijf voor verkoop is een belangrijke stap en vereist zorgvuldige planning en voorbereiding. Organisatieadviseur Renge Veltman geeft antwoord op twee belangrijke vragen: hoe lang van te voren moet je beginnen en wat moet je doen?

“Er is geen gouden regel, maar omdat de waardering voor een groot deel gestoeld is op de jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar op het moment van verkoop, adviseer ik om 5 jaar voor verkoop te beginnen. Hoe eerder je begint met het klaarmaken voor verkoop, hoe beter. En als je de zaken op orde hebt, betekent dat een prettigere aansturing en je bent er klaar voor wanneer het gaat spelen.”

Wanneer wij Renge vragen wat de belangrijkste onderwerpen zijn die je moet aanpakken om je bedrijf voor te bereiden op een verkoop, dan geeft hij het volgende aan:

 • Optimalisatie van de financiële prestaties

  “Door vroegtijdig te beginnen, heb je de tijd om de financiële prestaties van je bedrijf te optimaliseren. Dit kan onder meer het verminderen van kosten, het verbeteren van winstmarges, en het opschonen van de balans omvatten. Potentiële kopers zullen geïnteresseerd zijn in een gezonde financiële staat van je bedrijf.”

 • Omzetstabiliteit

  “Een stabiel resultaat als gevolg van o.a. een goed voorspelbare omzet is aantrekkelijk voor kopers. Het is belangrijk om pieken en dalen zoveel mogelijk af te vlakken of een geleidelijk stijgende lijn te laten zien.”

 • Rol van de ondernemer

  “Als je als verkoper niet nog (lang) voor de koper actief wilt zijn, dan is het belangrijk om je bedrijf onafhankelijk te maken van jou als ondernemer. Dit doe je door kennis over te brengen, klantrelaties over te dragen en operationele beslissingen aan je medewerkers over te laten. Een team dat zelfstandig het bedrijf kan draaien, is voor een koper erg aantrekkelijk.”

 • Randvoorwaarden

  “Zaken als een goede administratie, het bezitten van de juiste vergunningen en/of licenties en het op orde hebben van de personeelsdossiers zijn feitelijk een randvoorwaarde om überhaupt aan overdracht te kunnen denken.”

 • Professioneel advies

  “Overweeg om met een bedrijfsadviseur aan de slag te gaan. Samen kunnen jullie de puntjes op de i zetten om het bedrijf optimaal klaar te maken voor de verkoop. Of misschien zorgt de transformatie er wel voor dat je zelf weer even met vernieuwde energie vooruit kan.”

Wil je eens kosteloos sparren over wat de begeleiding door Renge jou en je bedrijf kan opleveren, neem dan contact met hem op. Hij hoort graag van je.

Renge Veltman, adviseur Organisatieontwikkeling Prisma Advies Groep

Renge Veltman

Adviseur Organisatieontwikkeling