Vakantie, tijd om te reflecteren

Vakantie; tijd om eens terug te kijken

De vakantie staat voor de deur en ook zonder corona is dat voor veel ondernemers een uitdagende tijd. Want hoe vaak word jij gebeld door de zaak terwijl je net met jouw gezin door een dorpje loopt? Of gaan de kinderen vast vooruit naar het zwembad en kom jij wat later, omdat je nog even een e-mail moet afmaken? Tot op zekere hoogte is dat prima natuurlijk, maar het wordt wel vervelend als het te veel ten koste gaat van het primaire doel van jouw vakantie; genieten van de tijd met elkaar!

Reflecteren

“Er zijn veel dingen die ik prettig vind aan het vieren van vakantie”, aldus Renge Veltman, adviseur organisatieontwikkeling bij de Prisma Advies Groep. “En de rode draad daarin is niet te veel moeten. Je doet wat je wilt, wanneer je daar zin in hebt. Dat geldt ook voor reflecteren op de afgelopen periode. De ene keer is dit ’s avonds met een wijntje erbij en de andere keer in de auto op de terugweg van een dagje strand (kinderen uitgeteld op de achterbank). Ik denk erover na, schrijf eens iets op en praat erover met mijn vrouw.

“Ik reflecteer door met wat afstand te kijken naar de afgelopen periode. Wat ging er goed en waarom ging dat goed? Wat werkte voor mijn opdrachtgevers, voor mij en voor mijn gezin? Maar natuurlijk ook over wat er niet goed ging. Wat werkte niet, kostte mij (te) veel energie, wat gaf spanning in het gezin en waar wil ik het liefste vandaag nog vanaf? Ik probeer zo voor mijzelf helder te krijgen wat ik wil. Want dat is voor mij de belangrijkste oogst van de reflectie; antwoord krijgen op de vraag wat wil ik?“

Verandering in gang zetten

En natuurlijk denk je dan ook na over hoe je dat zou kunnen doen en loop je waarschijnlijk tegen zaken aan die je al eerder belet hebben om dingen te veranderen. En het is ook best lastig om iets te doorbreken wat zich waarschijnlijk langzaam heeft opgebouwd. Maar daar kan Renge je goed bij helpen. Neem contact met hem op voor een kennismakingsgesprek. En als hij in de vakantieperiode niet direct reageert, heb dan even geduld, hij loopt waarschijnlijk net met zijn gezin in een dorpje 😉.

Renge Veltman, adviseur Organisatieontwikkeling Prisma Advies Groep

Renge Veltman

Adviseur Organisatieontwikkeling