MKB-ondernemers staan niet stil bij de toekomstige overdracht van hun bedrijf.

Op verzoek van Ondernemend Dijk en Waard verzorgde ik op 28 september 2023 hun allereerste kennislunch over het onderwerp Bedrijfsoverdracht en -overname. Het maximaal aantal van 30 deelnemers werd snel bereikt, dus blijkbaar is het voor ondernemers (m.i. terecht) een interessant onderwerp. Aangezien je over alle onderwerpen rondom dit thema (bij wijze van spreken) dagen kunt praten, leek het mij goed om mijn verhaal zo kort en bondig mogelijk te houden en vooral ook de interactie met de deelnemende ondernemers te zoeken. Hiervoor is een prikkelende stelling vaak een goed instrument.

Wacht niet met waarde creëren

De gekozen stelling ‘MKB-ondernemers staan niet stil bij de overdracht van hun bedrijf’ zorgde zoals verwacht voor (nuttige) input en discussie. Uitzonderingen daargelaten, was de conclusie (die aansluit bij mijn praktijkervaring) dat ondernemers vaak pas serieus over het onderwerp gaan nadenken op het moment het aan de orde is of komt. Jammer, want het kan boeiend en ook financieel interessant zijn, om gedurende je ondernemerschap (extra) waarde te creëren door niet alleen in, maar ook aan je bedrijf te werken. Hierover heb ik eerder de volgende blogs geschreven: ‘In of aan je bedrijf werken’ en ‘Hoe maak ik mijn bedrijf meer waard’. Al met al was het (wat mij betreft) een geslaagde bijeenkomst, waarin ik hoop dat de deelnemende ondernemers er iets van opgestoken hebben. Wat dit dan ook moge zijn. Aan de hand van enkele positieve reacties op mijn verhaal, lijkt dit wel gelukt te zijn.

Ik dank Ondernemend Dijk en Waard voor de gelegenheid, Richard van den Boogaard van Branded Channels voor het videoverslag en alle deelnemers voor hun belangstelling en input!

Joost Baltus, adviseur Bedrijfsovernames Prisma Advies Groep

Joost Baltus

Adviseur Bedrijfsovernames

j.baltus@prisma-advies.nl
06 – 23 04 71 41