Sparringpartner

Ondernemer lijdt in stilte

Een ondernemer staat vaak voor vele lastige situaties die hij/zij vaak niet kan of wil bespreken met anderen en heeft regelmatig het gevoel dat hij/zij er alleen voor staat.

Met wie ga je het bijvoorbeeld hebben over het volgende:

  • dat er steeds meer concurrenten komen en de prijzen steeds meer onder druk staan. Dat je je afvraagt hoe jouw toekomst eruit ziet en als je kind in de zaak werkt wat zijn/haar perspectief is.
  • dat je bedrijf zo is gegroeid dat je hele manier van werken en leidinggeven is veranderd. Dat je meer moet vertrouwen op je personeel en je met zoveel rekening moet houden.
  • dat er met een of meerdere werknemers weer problemen zijn. Het zijn vaak terugkerende zaken en je weet dat ontslaan heel kostbaar is en dat je ook niet zomaar een goede andere kracht hebt.
  • dat je eigenlijk moet investeren, maar de marges beperkt zijn en het wel een fors risico is, maar je toch moet, of
  • dat je eigenlijk wat minder zou willen werken, maar dat gewoon niet kan.
  • dat je ooit had gedacht om op 55-jarige leeftijd te kunnen stoppen met werken, maar dat het zo anders is gelopen en je je afvraagt hoe het nu verder moet.
  • dat de markt zo in beweging is door allerlei economische en politieke ontwikkelingen en het zo moeilijk is om daar goed op in te spelen.

De buitenwereld

Voor de buitenwereld moet je vaak (niet altijd) doen alsof het allemaal goed gaat. Want als je open en eerlijk je zorgen of overwegingen deelt, wordt het vaak een roddel en voordat je het weet, doen negatieve verhalen over je bedrijf de ronde. En dat kan echt niet.

Partner of familie

Die wil of kun je ook niet altijd belasten met de zakelijke beslommeringen en je vindt soms ook dat je die zelf moet oplossen. Als je daar wel je zorgen mee kunt bespreken en overleggen wat een oplossing zou kunnen zijn, is dat heel prettig, maar toch.

Zoek een sparringpartner

Dat kan iemand uit je eigen kring zijn, zakelijk of privé. Maar het gebeurt ook veel op professionele basis. De zaken waar je over nadenkt, zijn situaties waar heel veel ondernemers mee te maken hebben. Het is bijna uitzonderlijk als je dat niet hebt. Hoe prettig is het dan als je met een sparringpartner kunt praten die ervaring heeft met het ondernemerschap en bij veel ondernemers over de vloer komt. Probeer het een keer, drink een kop koffie kijk of je er iets aan kunt hebben.

Peter de Blank, adviseur Rendementsverbetering Prisma Advies Groep

Peter de Blank

Ondernemersadviseur

p.deblank@prisma-advies.nl
06 – 20 10 49 59