Nieuwbouwplannen voor je bedrijf?
Het bouwen van een eigen bedrijfspand is voor veel ondernemers een droom die uitkomt en het is een mooie stap naar een volgende fase in de ontwikkeling van je onderneming.
Naast de aspecten als architect, vergunning, aannemer en duurzaamheid is de financiering meestal een essentieel onderdeel van de nieuwbouwplannen.
En daar komt veel meer bij kijken dan je denkt.
10 belangrijke zaken die veel ondernemers niet weten
- Hoe bepaal je de de financieringsbehoefte als je nog geen offerte hebt van een aannemer?
- Is er sprake van een prijsvaste aanneemovereenkomst of kunnen de bouwkosten nog (fors) uitlopen?
- Hoe ga je om met extra kosten tijdens de bouw?
- Is het financieel interessant om (extra) te investeren in duurzaamheid, bijvoorbeeld ook i.v.m. groenkortingen die banken kunnen geven? En hoe kom je aan een groenverklaring van RVO die daarvoor nodig is?
- Financiert de bank o.b.v. de stichtingskosten of o.b.v. een taxatie met de waarde na realisatie? Welke taxateur mag taxeren voor welke bank? En wat als deze taxatie hoger of lager is dan de stichtingskosten?
- Als je de grond ook wilt financieren moet de financiering al gereed zijn als je deze grond moet afnemen. Maar zijn de vereiste vergunningen dan al binnen en heb je dan al een (prijsvaste) aanneemovereenkomst? Deze zijn vaak vereist voordat de bank de financiering kan verstrekken.
- Hoe ga je om met een bouwdepot en welke kosten worden hiervoor in rekening gebracht?
- Eist de bank bouwbegeleiding? En wie betaalt hiervan de kosten? En kun je zelf een bouwbegeleider uitkiezen?
- Ga je het pand ontwikkelen in de werkmaatschappij, in de holding of in een nieuw op te richten vastgoed BV? En waar komt die BV dan in de structuur?
- Wanneer begin je met aflossen? Al tijdens de bouw of is er in aanvang een aflossingsvrije periode, zodat je liquiditeit binnen je onderneming houdt tijdens de bouwperiode?
Kortom veel aspecten waar je rekening mee moet houden en waar je al in een vroegtijdig stadium over moet nadenken, zodat je nog de mogelijkheid hebt om zaken aan te passen.
Begeleiding van het hele financieringstraject
Als onafhankelijk financieringsadviseur begeleid ik dit soort trajecten dagelijks. Hierbij gaat het veel over getallen en documenten en dat is zeer belangrijk, maar het leukste blijft toch wel het bezoeken van het bedrijfspand als het gereed is.
Zo heb ik afgelopen maand het prachtige nieuwe bedrijfspand van Orientrade B.V. in Amstelveen bezocht (zie foto) waarbij de eigenaren ook nog een mooie review gaven:
“Bas heeft ons geholpen met het financieringstraject bij de banken voor de bouw van ons nieuwe pand.
Nadat we hadden vertelt wat onze wensen waren, is Bas aan de slag gegaan. Het grote voordeel van Bas is, dat hij alle ingewikkelde documenten van de banken samenvoegt tot één document dat ook voor financieel minder onderlegde mensen begrijpelijk is. Op 1 papiertje waren de cijfers en offertes van alle banken samengevoegd, samen met de voor- en nadelen.”
We zijn zeer tevreden.”
Heb je ook nieuwbouwplannen als ondernemer? Bel of mail me dan voor een afspraak. Ik begeleid het hele financieringstraject van A tot Z, zodat jij je kunt bezighouden met je business. En ik zorg ervoor dat jij de beste financiering krijgt voor je bedrijf!