Loslaten lost veel op

Loslaten lost veel op

In de nieuwsbrief van januari 2021 stond Renge Veltman, adviseur organisatieontwikkeling, stil bij een door hem veel gehoorde uitdaging; hoe krijg ik mijn bedrijf minder afhankelijk van mijn aanwezigheid. Een artikel voor ondernemers die de behoefte hebben om de dagelijkse gang van zaken wat meer los te laten en hoe Renge daarbij kan helpen om dit te organiseren. In dit artikel aandacht voor het gevolg van deze verandering. Want ruimte creëren is 1 maar deze ook benutten is 2.

Ruimte creëren

Met behulp van het beter organiseren of standaardiseren van werkzaamheden en delegeren van de dagelijkse gang van zaken, lukt het vaak om binnen 2 tot 3 maanden ruimte te creëren voor jou als ondernemer. Stel je maar eens voor dat je niet meer de hele dag gebeld wordt door iedereen over van alles. Of dat je niet meer continu bezig bent met het wijzigingen van de planning, omdat je dit bijvoorbeeld  bij iemand anders hebt belegd. Er ontstaat daardoor weer lucht en ruimte voor andere (en waarschijnlijk leukere) zaken waar jouw toegevoegde waarde veel meer in zit.

Afkicken

“Maar wat er na het creëren van die ruimte in veel gevallen gebeurt, is iets wat ergens te vergelijken is met afkickverschijnselen”, aldus Renge. “Als je zolang gewend bent geweest om de spin in het web te zijn en altijd van alles op de hoogte bent geweest, kan het een heel onrustig gevoel geven als zaken langs je heen gaan. Het is gek om te ervaren dat er vaak een moment komt waarin je dat wat je vervloekte mist. Je hebt echt even tijd nodig om te wennen aan het nieuwe normaal en te leren vertrouwen op het proces en de medewerkers in de nieuwe rolverdeling.”

Vertrouwen

Naast het adviseren en begeleiden van het inrichten van de nieuwe structuur ondersteunt Renge de ondernemer ook bij het proces van leren loslaten. “Als het gaat om loslaten geef ik vaak het voorbeeld van mijn dochter die ik leerde fietsen. Het is niet zo dat ik haar een zet gaf en daarmee verwachtte dat ze in één keer wegreed. In ons geval bouwde we het in stapjes af. Dus van zijwieltjes naar vasthouden en mee rennen naar alleen maar mee rennen tot ze zelfstandig fietste en ik haar trots stond na te kijken. En deze afbouw van begeleiding door jouw als ondernemer sta ik ook voor in mijn trajecten.

Op deze manier bouw je als ondernemer vertrouwen op en wordt het loslaten makkelijker. En natuurlijk houd je een vinger aan de pols door belangrijke prestaties te volgen en zullen medewerkers bepaalde keuzes die ze maken bij je toetsen. Maar dat is al een heel andere belasting. Dus pak die ruimte en kies wat meer voor jezelf, dat komt jou en jouw bedrijf alleen maar ten goede.”

Renge Veltman, adviseur Organisatieontwikkeling Prisma Advies Groep

Renge Veltman

Adviseur Organisatieontwikkeling