Ideale opstelling

Heb jij je ideale opstelling al gevonden?

Ben jij een ondernemer die coach, spits, verdediger, keeper en verzorger is van z’n eigen elftal? Die eerst de hoekschop neemt om hem vervolgens ook zelf te moeten inkoppen? Renge hoopt het niet voor je, maar in de praktijk ziet hij dit nog regelmatig voorbij komen.

Andere organisatie na groei

“In sommige gevallen is het niet anders” aldus Renge. “Als je maar een enkele medewerker in dienst hebt, dan heb je nu eenmaal meerdere rollen.” Maar hij raadt ondernemers, die de afgelopen periode zijn gegroeid naar zo’n 5 tot 15 fte, sterk aan om de zaken anders te gaan organiseren. En geloof hem; dit wil je ook, want het gaat je namelijk heel veel brengen.

Renge is als organisatieadviseur vooral bezig met ontwikkelingen. Groei is een belangrijke ontwikkeling die zich op verschillende manieren kan uiten. Bijvoorbeeld heel zichtbaar, omdat het bedrijfspand te klein wordt en soms minder zichtbaar doordat de manier van aansturen (die bij een kleiner team effectief is) niet meer werkt.

De ideale positie

“Bij een groter wordend team is het zaak je als ondernemer zo te positioneren dat je op je best bent. Jij bepaalt de opstelling, kiest je favoriete positie en vult de overgebleven posities aan. Dus ben jij een kei in klantcontact en het binnenhalen van opdrachten, zorg dan dat je niet wordt afgeleid door gedoe op kantoor, maar delegeer dat stuk. Of als jij talent hebt om dingen soepel te laten verlopen, zorg dan dat je tijd hebt om aan je processen te werken, er te zijn zodat je kunt zien wat er gebeurt en jouw medewerkers support en faciliteert zodat zij kunnen excelleren.”

En vind je het nou fijn om bij het puzzelen met de opstelling eens te sparren, wat input te krijgen of een paar frisse ogen te hebben, dan kun je Renge hier altijd voor benaderen. Hij is namelijk gek van het spelletje.

Renge Veltman, adviseur Organisatieontwikkeling Prisma Advies Groep

Renge Veltman

Adviseur Organisatieontwikkeling