Is de rente voor zakelijke financieringen nu echt zo hoog?

De rentetarieven voor bedrijfsleningen zijn de afgelopen 2 jaar flink gestegen. De lange rente steeg met circa 2% en de korte rente (euribor) steeg zelfs met meer dan 4%. Maar als we naar onderstaande grafiek kijken zien we dat het relatief nog steeds erg meevalt met de rente voor bedrijfsfinancieringen.

Bancaire rente op uitstaande zakelijke kredieten

Bron: De Nederlandse Bank

De oorzaken van de rentestijgingen zijn bekend (stijgende inflatie, toegenomen economische groei en de oorlog in Oekraïne), maar wat betekent dit nu voor jou als ondernemer?

 1. Hogere financieringkosten:

  Bedrijven moeten nu meer betalen om geld te lenen, wat je winstmarges kan aantasten en je financiële flexibiliteit kan verminderen.

 2. Moeilijkere toegang tot financiering:

  Hogere rentetarieven kunnen leiden tot strengere kredietvoorwaarden, waardoor het moeilijker wordt om financiering te verkrijgen.

 3. Lagere winstmarges:

  De hogere financieringskosten kunnen leiden tot lagere winstmarges. Dit kan een uitdaging zijn voor ondernemers die al te maken hebben met hoge kosten of een krappe marge.

 4. Lager rendement op investeringen:

  Hogere rentevoeten kunnen de rendementen op bepaalde investeringen beïnvloeden en dat betekent dat projecten zorgvuldiger moeten worden beoordeeld op hun verwachte rendement.

Het is belangrijk je te realiseren dat het renteniveau slechts één factor is die van invloed is op investeringsbeslissingen. Daarbij is het verschil in rente tussen de traditionele banken en de alternatieve financiers kleiner geworden, waardoor er meer keuze is voor ondernemers bij het aantrekken van een financiering.

Het inschakelen van een onafhankelijk financieringsspecialist is dus zeker in deze tijd extra belangrijk; het zorgt voor betere voorwaarden, meer keuze en een grotere slagingskans.

Dus heb jij plannen om een bedrijfspand aan te kopen, een bedrijf over te nemen of meer werkkapitaal nodig voor de groei van je bedrijf? Wij helpen je graag en goed!

Neem voor meer informatie contact op met Bas Bourgonje.

Bas Bourgonje, adviseur Bedrijfsfinancieringen Prisma Advies Groep

Bas Bourgonje

Adviseur Bedrijfsfinancieringen