Dominante vader

Dominante vader

Bij een relatief groot deel van mijn opdrachtgevers speelt de vader, ook als die niet meer actief in het bedrijf werkt, nog een rol. Soms ondersteunend, opbouwend of coachend, maar het gebeurt ook dat hij een zeer dwingende rol speelt.

Praktijkvoorbeeld

De zoon is vol enthousiasme toegetreden in het aannemingsbedrijf. Het bedrijf is ietwat verouderd in de productie, op kantoor en in de commercie en behaalde door de jaren heen maar heel gewone resultaten. De combinatie van een wat traditioneler ingestelde vader en een jonge ondernemer die vooruit wil, klinkt als een mooie combinatie.

De zoon krijgt echter niets gedaan, hoe klein de aanpassing ook is die hij voorstelt. Termen als: we hebben het altijd zo gedaan, zorg eerst maar dat je het vak leert, het is mijn bedrijf, komen vaak voorbij. Voor de zoon des te zuurder als regelmatig blijkt dat andere bedrijven met succes diverse aanpassingen wel hebben toegepast. Na een jaar of 8 heeft vader de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, de afspraak was dat vader minder zou gaan werken en afstand zou nemen. De zoon hoopte dat hij dan wat meer ruimte zou krijgen.

Niets was minder waar. De vader kwam zijn afspraak niet na. Er ontstonden steeds meer irritaties over en weer met als gevolg een groot conflict. Na een mislukte bemiddelingspoging door een vertrouwenspersoon wist de zoon niet meer wat hij moest doen. Op dat moment heeft hij mij benaderd; we hebben een nieuwe bemiddelingspoging gedaan, maar dat mocht niet baten. De zoon besloot met pijn in zijn hart om uit de zaak te gaan. Dat had niet alleen zakelijk consequenties, maar ook privé; vader wilde hem niet meer zien en geeft de zoon en zijn vrouw van alles de schuld. Na een periode van bezinning is de zoon voor zichzelf begonnen en gelukkig gaat dat goed. Maar echt blij is hij niet.

Dit moet je niet willen maar het gebeurt helaas

In dit heftige praktijkvoorbeeld heeft de zoon voor zichzelf gekozen. Het lijkt erop dat er alleen maar verliezers zijn, zowel zakelijk en privé. Meestal is het gelukkig minder heftig, maar zitten er wel elementen in die velen zullen herkennen. Mijn advies is om in een (veel) eerder stadium tot goede werkbare afspraken te komen en zaken, hoe lastig ook, te benoemen.

Peter de Blank, adviseur Rendementsverbetering Prisma Advies Groep

Peter de Blank

Ondernemersadviseur

p.deblank@prisma-advies.nl
06 – 20 10 49 59