Begin met het einde in gedachte - Prisma Advies Groep

Begin met het einde in gedachte

Net als bij het ondernemen kun je op vakantie gaan zonder een plan. Op de bonnefooi dus. Lekker spontaan en je laten verrassen door wat er op je afkomt. Een heerlijk ontspannen idee voor sommigen, een schrikbeeld voor anderen. Maar op vakantie gaan/ondernemen zonder plan heeft wel degelijk zijn nadelen. We vroegen onze adviseur organisatieontwikkeling Renge Veltman naar die nadelen.

Want hoewel het natuurlijk een heerlijk vrij gevoel geeft en het heel avontuurlijk is om niet te weten welke richting je morgen op gaat, kleven hier ook risico’s aan. Zo schetst Renge een voorbeeld van iemand die op maandag in een stad aan kwam waar vrij weinig te beleven was, omdat iedereen aan het bijkomen was van het knalfestijn van het weekend ervoor. Een ander voorbeeld is een situatie waarin je achteraf had gewild dat je in het begin andere hotelkeuzes had gemaakt, zodat je aan het einde van de vakantie nog 3 dagen in dat super de luxe resort had kunnen verblijven en zo de vakantie spetterend had kunnen afsluiten.

Vooruit kijken

Zoals gezegd gaat dit in zekere mate ook op voor ondernemen. Zeg jij bijvoorbeeld ‘ja’ tegen de eerste de beste klant die wil, ook al kost je dat capaciteit en kun je hierdoor de betere klant niet bedienen. Of verhuis je naar een grotere locatie omdat de kans zich zo voordeed en is deze binnen no time alweer te klein? Je zult begrijpen dat Renge ervoor pleit om geregeld vooruit te kijken om een plan te maken. Niet om alles vast te zetten, maar wel om ervoor te zorgen dat je op hoofdlijnen weet welke richting je op wilt en vervolgens ook gaat.

Een adviseur

In de voor nu laatste vergelijking met vakantie is er bij beide de mogelijkheid om een adviseur te vragen. En je gaat natuurlijk niet naar een reisbureau omdat je niet weet hoe je een vliegticket moet boeken. Maar omdat zij de opties kennen, gerichte vragen stellen waardoor je keuzes kunt maken en waardoor het ook sneller gaat dan wanneer je zelf ’s avonds op de bank zit met je laptop te surfen.

In een paar gesprekken kan Renge je helpen om je plannen en wensen weer scherp te krijgen, zodat jij weer met een richting op pad kunt en daarmee recht op je doel af gaat. We gaan richting het einde van het jaar en dit is een perfect moment om even terug te kijken en tevens weer plannen voor het nieuwe jaar te maken. En daarom heeft Renge een mooi aanbod voor die ondernemers die willen sparren. Interesse? Neem dan contact met hem op.

Renge Veltman, adviseur Organisatieontwikkeling Prisma Advies Groep

Renge Veltman

Adviseur Organisatieontwikkeling