Alles draait om geld

Alles draait om geld

Onlangs was Prisma financieringsspecialist Bas Bourgonje te gast bij het rondetafelgesprek van ‘Het Ondernemersbelang’ met als thema ‘Alles draait om geld’. In dit artikel een korte samenvatting over hoe je nu als ondernemer de meest optimale financiering voor uw bedrijf kunt realiseren.

Het krijgen van een financiering voor uw bedrijf is geen kunst, het aantrekken van de juiste financiering, daarin zit hem de lastigheid. Het venijn zit namelijk in de staart.

Als de financiering wordt verkregen is een ondernemer vaak tevreden, omdat hij of zij zijn of haar plannen kan uitvoeren of de investering kan worden gedaan. Maar dan begint het pas; kloppen de voorwaarden en tarieven, is dit de beste financiering ook voor in de toekomst, is er flexibiliteit bij een tegenvallende of juist meevallende cashflow, welke zekerheden worden gevraagd, wordt er een borgstelling gevraagd en wat voor borgstelling, maar ook of en hoe deze borgstelling in de toekomst weer wordt afgebouwd etc. Allemaal zaken waar vaak te gemakkelijk aan voorbij gegaan wordt. Daarnaast zijn de verschillen tussen banken vaak groot dus loont het de moeite om een goede vergelijking te maken.

Sinds de kredietcrisis, toen banken zich terugtrokken, zijn er tal van nieuwe financieringsoplossingen ontstaan die nieuwe kansen bieden voor het MKB en waar je als ondernemer je voordeel mee kunt doen. Het is wel belangrijk om tussen de vele financieringsmogelijkheden de betrouwbare en passende oplossingen uit te zoeken die bij jouw bedrijf passen.

Stapelfinanciering

Stapelfinancieringen, onder meer met crowdfunding, zijn ook voor Nederlandse bedrijven en starters niet meer weg te denken. Voorheen werd in Nederland altijd 80 tot 90 procent van de financieringen door de banken verstrekt, maar dat percentage daalt nu tamelijk snel. In andere landen van Europa, maar zeker ook in de VS, was het altijd al veel lager, maar Nederland volgt nu deze trend.

Ondernemers zijn vaak enthousiast en heel eager om door te pakken, ze hebben mooie nieuwe plannen en willen deze snel uitvoeren. Dit leidt soms tot een soort blindstaren of in elk geval een minder kritische blik. Of dat er te veel wordt gelet op de snelheid waarmee sommige financiers adverteren; ‘Binnen 2 dagen uw financiering geregeld’. En dat is zonde want een snel geregelde financiering is vaak niet de meest optimale.

Voor een onafhankelijk advies dat is toegespitst op uw situatie kun je altijd contact opnemen met Bas Bourgonje van de Prisma Advies Groep. Als onafhankelijk specialist kent hij de markt en de mogelijkheden.

Bas Bourgonje, adviseur Bedrijfsfinancieringen Prisma Advies Groep

Bas Bourgonje

Adviseur Bedrijfsfinancieringen